Poika

Varoitus! Kesäksi tulossa murtosarja uudella konstilla.

Olin eilen päivällä makailemassa sohvalla ja katselemassa kattoon kun kuulin että ulko-oveni avattiin. Rapinaa joku 20 sekuntia ennen kuin väliovi aukesi ja huusin moi samalla kun nousin pystyyn (asuntooni on kolmet avaimet), mutta yllätyksekseni vastassa oli selvästi virolaisella aksentilla puhuva noin 30-vuotias mies, joka sanoi että ovi oli auki. Aloin hiljalleen tajuta tilannetta ja hermostua selvästi, niin se rosvo pudotti sinisessä kaulaketjussa olevan yhden avaimen lattialle, mutta ehti napata sen kun hain leipäveistä. Koitin selvittää asuuko samassa rapussa ja mihin se avain oikein sopii. Harmikseni en voinut kahta kerrosta pidemmälle jahdata, koska ei puhelinta mukana ja kotiovi voi mennä kiinni.

 

Kun palasin kotiin niin huomasin sen parinkymmenen sekunnin rapinen syyn: oli turvaketju laitettu puuta vasten oikein voimalla, että se juuri voisi näyttää syyltä, miksi ovi oli auki. Tiedän oven olleen kiinni, joten se ketjun pampulahakanen asennettiin selitykseksi, vaikka eihän toisen kotiin tunkeutumiseen selitystä ole olemassa. Vaikka ovi olisi auki, niin ei väliovesta tulla pidemmälle tuntemattomien koteihin!

 

Tämä abloyn lukon malli on edellistä sukupolvea, jossa käsittääkseni on hiljalleen patentti vanhentunut, mutta siltikin avain on riittävän hitec, jotta siitä pystyy päättelemään mihin se on sarjoitettu, sekä miten siitä saadaan yleisavain.

Jostain on vuotanut osoitteineen avainmallit rikollisille markkinoille, joten tämän kesän murtosarja tehdään yleisavaimin.

 

Suosittelen varotoimiin ja viranomaisille kehoittaisin tutkimaan mistä hitosta on myyty konnille yleisavaimet, jotka arviolta sopii 40% (oma mutu, abloylla dataa) suomessa käytössä olevista lukoista.

 

Kahdelle tutulle on käynyt sama tai lähelle vastaava viikon sisällä, ja lisäksi yhdellä oli lukkoa ronattu mutta kaveri meni ajoissa ovelle, jolloin juoksivat.

 

Taloyhtiön pihalla on kamera, joten saanemme kuvaa kyseisestä henkilöstä.

 

Tämä ei ollut yksittäistapaus eikä jää tähän. Miettikää sarjoituksia, lukkojen uusimista, joukkokannetta abloyta vastaan tai jotain.

 

Saastaista rikollisuutta toisten koteihin tunkeutuminen.

 

Turvallista kesää!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Tulee heinäkuuhun mennessä olemaan ihan lehtijuttujakin aiheesta. Minulle on melko selvää koko liigan idea, toimintatavat, konnien kotimaat ja moni muu asia tuon kokemuksen ja pienen kyselytuokion jälkeen.

Katsotaan kauan viranomaisilla kestää asiaan reagointi. Kauan, sanoisin.

Itse tietysti soitin heti 112 ja kuvasin tapahtumat, ja sieltä luvattiin kirjata tilastoihin ja kehoitettiin ottamaan yhteyttä isännöitsijään esimerkiksi koko talon lukkojen uudelleensarjoittamiseen. Tuo maksaa ja näkyy vastikkeissa ja vuokrissa. Ja tuo abloylle uskomattoman paljon kovakatteisia lisätöitä, vaikka lähtökohtaisesti ABLOYta pidän pääsyyllisenä tähän kesän tulevaan yleisavainmurtosarjaan.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Viisumivapaus Viron kanssa ei ehkä ei kovin hyvä asia? Tai Schengen vielä pahempi.

http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000002838211.html

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Virolaiset on varkaita,mutta eihän noin yleisesti ajatella..

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Onneksi sattuu olemaan lisäksi Boda, joka estää mahdollisen yleisavaimen käytön. On muuten jatkossa kiinni öisin ja kun talo tyhjänä.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Lähtökohtaisesti huono ajatus käyttää lukkoa, johon jollain muulla on avain.

Toimituksen poiminnat